Историческа победа за Западните Балкани“, така  министърът на строителството, транспорта

...
Историческа победа за Западните Балкани“, така  министърът на строителството, транспорта
Коментари Харесай

Жп линия ще свърже Солун - Скопие - Белград - Будапеща

„ Историческа победа за Западните Балкани “, така  министърът на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич дефинира „ Европейския кулоар 10 “ във връзка с жп линия, която ще свързва Атина с Белград, със спирка в Солун. Шест часа ще бъде времето за пътешестване Солун-Белград с трен.

Споразумението сред Президентът Александър Вучич и министър председателят Мицотакис за присъединение на Гърция към плана за създаване на високоскоростна железопътна линия от Будапеща до Южна Европа е доста значимо, тъй като ще промени живота на хората в Сърбия и други страни, ще улесни превоза на хора, само че на първо място ще даде по-бъра доставка на артикули с пристанищата на Пирея и Солун.

Сръбският министър одобри гръцкия си сътрудник Христос Стайкурас и двамата пътуваха от Белград до Нови Сад с високоскоростния трен " Сокол ". Тази линия беше открита през 2022 година Влакът се движи с 200 км/ч в този сектор, а композицията има 4 двуетажни вагона и може да транспорти 270 пасажера. Следващата седмица представители на " Сръбски автомагистрали " ще посетят Гърция, с цел да беседват с компаниите, които поддържат пътищата, за усилване на съдействието.

До края на годината ще бъде разгласен търг от плана за създаване на 230-километрова линия Белград - Ниш за първия, втория и третия сектор. Проектът коства 2.7 милиарда евро, от които 610 милиона евро са дотация от Европейски Съюз. Предвижда се Гърция да построи железопътна линия от Солун до Сехово, на гръцката граница със Северна Македония, с дължина към 70 километра.

" Подписахме съглашение със Северна Македония, с което дружно ще се представим пред Европейски Съюз, с цел да осигурим пари за разширението на високоскоростната железопътна линия до Скопие “, споделя Весич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР